Kwaliteit van Access Panels

Een veelgebruikt kader voor panelbeheer is vastgelegd in de ISO26362-norm voor Access Panels. Deze methode zorgt voor een gegarandeerd hoge kwaliteit van een panel. Het schrijft de wijze voor opt-in en opt-out van panelleden voor; De basisdemografische kenmerken die beschikbaar en actueel dienen te zijn van de respondenten. En het waarborgt dat de dataset geanonimiseerd is.
Het geeft u als onderzoeker ook verplichtingen bijvoorbeeld dat uw naam, functie en doel en duur van het onderzoek duidelijk in de uitnodiging beschreven is.

Voor- en nadelen aan ISO26362
Bij academisch onderzoek kleven er onverhoopt enkele nadelen aan ISO-certificering; inactieve leden moeten bijvoorbeeld na een jaar verplicht verwijderd worden, ook wanneer deze leden bewust niet zijn uitgenodigd. Binnen het panel zit een groot aantal experts op een specifiek vakgebied; een aantal van hen hebben aangegeven enkel en alleen deel te nemen aan onderzoeken die hun expertisegebied bestrijken. Deze leden voegen op een specifiek kennisgebied extra kwaliteit aan het panel, maar vallen buiten de ISO-normering.

Aan u de keuze
Uiteindelijk is ervoor gekozen om het panel buiten de certificering te laten vallen, maar wel eenzelfde werkwijze te hanteren in het panelbeheer om een hoge kwaliteit te kunnen garanderen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze kwaliteit af te lezen is uit de ervaringen van onze klanten en referenties
Is certificering een randvoorwaarde dan kunt u dit eenvoudig aangegeven in de offerteaanvraag en worden enkel en alleen panelleden uitgenodigd vanuit het EUpanel. Het EUpanel is een zusterpanel in samenwerking met onderzoeksbureau DirectResearch in Amsterdam. Het EUpanel wordt zowel voor academisch als commerciële onderzoeken ingezet Klik hier voor meer informatie.